Egyéb

A neoprén búvárruha…

Az internetes közösségi média elképesztő módon képes elősegíteni a hülyeség terjedését. A búvárkodással kapcsolatos témák sem képeznek kivételt ez alól. Nézzünk most egy olyan dolgot, amit még (magukat komolynak mondó) búvároktatók is lelkesen hajtogatnak néha, ugyanakkor — ki kell mondanunk — iszonyatos baromság.
A kérdés: Hogyan véd meg a kihűléstől a neoprén búvárruha?

Erre a válasz az, hogy:

A ruha és a viselője bőre közötti vékony vízréteg szigetel, ezért nem fog fázni a búvár!

Erre nehéz jobb kifejezést találni, mint hogy egy eszméletlen baromság!

Nem. Nem a víz szigetel! Hogyan is lehetne a remek hővezetési tulajdonságokkal bíró víz egyben kitűnő hőszigetelő is!?

A valóság ezzel szemben az, hogy maga a neoprén anyag — illetve az abban lévő nitrogénbuborékok — szigetelnek. A ruha megakadályozza, hogy a bőrünkkel érintkező, a tesünk által felmelegített víz hidegebbre cserélődjön, így még több hőt veszítsünk, de ez nem hőszigetelés. Amikor a ruha és a testünk közötti víz a bőrfelülettel azonos hőmérsékletűre melegedett, akkor már gyakorlatilag nincs jelentősége. Innentől kezdve a ruha anyaga az, ami a hőszigetelést biztosítja.
A habosított neoprén anyag celláiban nitrogén gáz található. Igen. Apró nitrogénbuborékok, amiknek nagyon örülünk búvárkodás közben, még ha nem is tudunk róla! Ez a nitrogén és persze maga a neoprén anyag biztosítja a hőszigetelést.

Hogyan készül a neoprén anyag?

A neoprén maga egy régi találmány, de manapság már több féle létezik ebből is. Az egyik legjobb — ha nem a legjobb — ezek közül a japán Yamamoto cég terméke. Ennek a különlegessége az, hogy szemben a hagyományos neoprénnel — amely általában kőolajszármazékokból nyert butadiénből készül — a Yamamoto mészkőből kinyert acetilént használ a készítéséhez. Az első lépésben előállított polikloroprén szemcséket megolvasztják, habosítóadalékokkal és fekete pigmentekkel keverik el, majd egy kemencében megsütik, akár a kenyeret. Eközben a hozzáadott — szintén a mészkőből származó — kálcium-karbonát hatására apró mikrobuborékok képződnek az anyagban, amik 94%-ban nitrogénből állnak.
Ezután a nagyjából másfél méter vastag anyagot felszeletelik — mint a kenyeret. Ebben az állapotban a neoprén anyag könnyebben elszakítható, mint a papír, ezért meg kell erősíteni. Erre a célra egy poliészter alapú szövetet használnak, amit a neoprén lap mindkét oldalára laminálnak. Fontos megjegyezni, hogy a Yamamoto neoprén vastagságát még a laminálás előtt mérik, ezért a 3, 5, 7 stb. milliméteres anyagok kész állapotukban — szemben az olcsóbb és eleve gyengébb minőségű kínai gyártmányokkal — a névleges értéknél kicsivel vastagabbak lesznek. Ez a — megrendelők kérésének megfelelő színű — külső bevonat teszi lehetővé, hogy a majdani kész ruha bírja a fel- és levétellel valamint a használattal kapcsolatos igénybevételt. Extra igénybevétel esetére ez a bevonat készülhet a Yamamoto Titanium Alpha szövettel megerősítve is.

A Yamamoto neoprénből készült SEAC Komoda búvárruha

Vélemény, hozzászólás?