Egyéb

Súlyos eset

A kezdő, tapasztalatlanabb búvárok általában nem tudják, mennyi ólomsúlyt kell használniuk a merüléshez. Jobb esetben… Igen, jól érted. Jobb esetben nem tudják. Rosszabb esetben meg megmondta nekik az oktatójuk, hogy „a testsúly 10%-a plusz 3 kg”. Érted!? A testsúly tíz százaléka plusz három kilogramm!? Ki sem merem próbálni. Akárhogy is számolom, az nekem 13 kg ólom lenne. (Persze kicsit letagadtam a súlyomból!) Ehhez képest a valóság az, hogy nekem éppen 4 kg elég. Ez a javaslat kevesebb, mint egyharmada. Hol az igazság? Hát, az biztos, hogy nem a „tudományosan megalapozott képlettel” számoló oktatóknál.

Mennyi súly kell a búvárra a valóságban?

A válasz nem egy matematikai formula. A válasz az, hogy annyi, amennyi éppen szükséges ahhoz, hogy lemerülve tudj maradni. Egyetlen dekával sem több. De mégis mennyi ez? Pontosan annyi, amennyivel még a felszín alatt tudsz maradni a merülés végén is.

Első a biztonság

Sok búvárbaleset esetén súlyosbító tényezőként vagy akár kiváltó okként is jelen van a túlsúlyozás. Előfordulhat, hogy a helyes súlyozáson múlhat a baleset végső kimenetele. A túlsúlyozott búvár pánikhelyzetben a felszínen elfelejtheti felfújni a BDC-jét és eldobni a súlyokat, így ha nem jön segítség, előbb-utóbb kifárad és elsüllyed. Ezzel szemben a helyesen súlyozott búvárnak nem kell kemményen küzdenie a felszínen maradásért (vagy egyáltalán nem is csinálnia semmit), így sokkal nagyobb biztonságban van. Azok az oktatók, akik „biztonsági okokból” túlsúlyozzák a búvárokat, hatalmas hibát követnek el!

Megfelelő súlyozás esetén egyszerűbb a felhajtóerőt kontrollálni

Minél vastagabb neoprén ruha van a búváron, annál nagyobb mértékű a ruha összenyomódásából adódó felhajtóerő-változás a mélység változtatásakor. Vastagabb ruha esetén többet kell korrigálni a felhajtóerő-kompenzátorral (BCD).

Ha a szükségesnél több ólomsúly van a búváron, akkor a BCD-be fújt levegő nagy része gyakorlatilag csak a felesleges ólom súlyának kompenzálására szolgál. Ez a levegőmennyiség nyilvánvalóan több, mint amennyi szükséges lenne helyes kisúlyozás esetén. Ez a nagyobb mennyiségű levegő viszont — hasonlóan a vastag neoprén ruhához — nagyobb mértékben változtatja a térfogatát a nyomásváltozás hatására, így tehát a mélység változtatása esetén sűrűbben és nagyobb mértékben kell beavatkoznunk, hogy megőrizhessük a semleges felhajtóerőt.
Ugyanakkor a helyesen kisúlyozott búvár esetében a semleges felhajtóerő megőrzése csak minimális beavatkozást igényel, ami nem csak biztonságosabbá teszi a búvárkodást, de jóval élvezetesebbé is, hiszen nem kell folyton arra figyelnünk, hogy épp fújnunk kell a dzsekibe vagy kieresztenünk belőle.

Kisebb közegellenállás

Azok a búvárok, akik a szükségesnél több súlyt viselnek magukon, jellemzően nem tudnak vízszintesen úszni. Mivel az ólomsúly általában a búvár dereka környékén van, a felhajtóerő viszont leginkább a felsőtestet próbálja emelni, a búvár egyszerűen lábbal lefelé fordul. A túlsúlyozott búvár képtelen álló helyzetben vízszintesen maradni, illetve úszás közben is inkább egy csikóhalra emlékeztet, mintsem egy búvárra.

A csikóhal-búvár — testhelyzetéből adódóan — tolja maga előtt a vizet, illetve a sok ólom ellensúlyozása miatt jobban felfújt BCD-je is terebélyesebb, így a lehetségesnél sokkal nagyobb közegellenállást kell leküzdenie. Hamarabb elfárad, nem fogja élvezni a búvárkodást, sőt a lefelé kapálózó uszonyaival felkavarja az aljzatot vagy kárt tesz a növény- és állatvilágban.

A helyesen súlyozott búvár könnyedén képes vízszintesen úszni, sőt vizszintesen helyzetben maradni úszás nélkül is. Már ránézésre is látszik, hogy az ilyen testhelyzetben lévő búvárok minden erőfeszítés nélkül képesek úszni. Számukra sokkal élvezetesebb egy merülés!

Akkor mégis mennyi súly kell?

Gyere el merülni és kísérletezd ki! Senki nem tudja neked pontosan megmondani, hogy mennyi ólomra van szükséged egy adott felszereléshez. Aki azt állítja, hogy tudja, az hazudik. Tudunk persze közelítő tippet adni, de úgyis a vízben dől el, hogy az jó-e vagy sem. Ha a merülés végén — könnyebb palackkal — képes vagy kis mélységben úszás nélkül egy helyben maradni teljesen leeresztett BCD-vel, akkor megfelelő mennyiségű súly van rajtad. Ha fújnod kell a dzsekibe, akkor túl sok. Ha fejjel lefelé uszonyozva tudsz csak lentmaradni, akkor túl kevés.

Ha még nem tudod mennyi súly kell neked, vagy új felszerelést vásároltál, gyere el az uszodába és kísérletezd ki! Aztán már csak meg kell jegyezned… Meg korrigálni, amikor tengervízben merülsz… vagy más felszereléseel… vagy más fajta palackkal…

Egyet jegyezz meg! Te, mint végzett búvár, képes kell legyél erre! Ha csak az oktatód kezét fogva tudsz merülni, akkor valami nem stimmelt a tanfolyamodon. Mit is mondott neked, mennyi súly kell? Ja, hogy a testsúly 10%-a plusz 3 kg…

Vélemény, hozzászólás?