Egyéb

A tökéletes merülőtárs

Sok ember küzd a párválasztás nehézségeivel. A búvárkodásban is fontos, hogy kivel vagyunk együtt, de ehhez még nincs egy alkalmazás, amiben jobbra-balra kell húzogatni a találatokat. Nagyon fontos, hogy megfelelően válasszunk párt, hogy biztonságos legyen az élvezet! (Igen, még mindig a búvárkodásról van szó!)
Általánosságban elmondható, hogy ha nem szeretsz valakit a felszínen, azzal nem érdemes együtt a felszín alá merülni. Ugyanakkor az is igaz, hogy akivel a szárazföldön tökéletesen együtt tudsz működni, az nem feltétlenül lesz jó társ a búvárkodásban. Ez a cikk próbál némi segítséget nyújtani azoknak, akik meglévő vagy jövendőbeli búvárismerőseik közül szeretnék megtalálni az ideális merülőtársat.

Egy szinten van velem?

Volt már olyan, hogy megismertél valakit aki ugyanazt szereti, mint te és azonnal érezted a kapcsot kettőtök között? A búvárkodás, mint közös hobbi nagyon szoros köteléket alakíthat ki két ember között, kiváltképp akkor, ha a két fél közel azonos szinten űzi azt. Ez kivételes lehetőség az közös tanulásra, gyakorlásra és fejlődésre. Egy búvártanfolyam — legyen az akár kezdő szintű, akár magasabb — mindig jó alkalom arra, hogy veled azonos szinten lévő emberekkel ismerkedj meg. Ha a tanfolyam során élvezted a közös merüléseket, akkor járjatok együtt merülni, osszátok meg a tapasztalataitokat egymással!

…vagy nem?

A jó merülőtárs veled azonos végzettségű… vagy nem! Olyan valakivel merülni, aki nálad jóval tapasztaltabb és magasabb képesítésű rendkívül inspiráló. Miután befejeztél egy tanfolyamot, kérdezd meg az oktatódat vagy az ott megismert tapasztaltabb búvárokat, mikor mennek legközelebb merülni — nem oktatni, hanem a puszta élvezetért — és csatlakozz hozzájuk!
Tapasztaltabb búvárként ne zárkózz el az „újoncoktól”! Hidd el, nagyon jó érzés azt látni, hogy valaki napról napra ügyesebb lesz, miközben együtt merültök!

Tud nemet mondani?

Nagyon hasznos ha az ember rugalmas a merüléstervezés terén és érdekli a víz alatt az, ami a másikat. A jó merülőtárs ugyanakkor ismeri a határait és tudja, mikor kell nemet mondani és inkább egy másfajta merülést tervezni. Bizonyos körülmények között — leginkább olyanok esetén, amivel még nem találkoztál — ez nagyon fontos a biztonság szempontjából. Tapasztaltabb búvárként ne feledd el, hogy ami neked például kicsit erősebb hullámzásban „rutinművelet”, az egy tapasztalatlanabb búvár számára komoly kihívás is lehet. Ne kényszerítsd bele olyanba, amit nem szeretne! Első a biztonság!

A biztonságot tartja elsődleges szempontnak

A búvárkodást legtöbben elsősorban kikapcsolódásnak tekintik, de elsődleges szempontnak mindig a biztonságnak kell lennie. Néha ez azt is jelentheti, hogy egy merülést bizony ki kell hagynunk vagy el kell halasztanunk, esetleg módosítani kell a merülési tervet. A merülés tervezésekor minden körülményt figyelembe kell venni. A vízben a terv szerint kell merülni. A jó merülőtárs nem megy mélyebbre a tervezettnél és a másikat sem engedi „csak egy kicsit lejjebb menni, hogy megnézze azt a halacskát közelebbről”. Az is elengedhetetlen, hogy a társak tisztában legyenek a másik körülbelüli gázfogyasztásával illetve a merülés közben rendszeresen kommunikálják a gázkészletet. Amikor fordulni kell, akkor fordulni kell. Nincs „csak még egy kicsit”!

Segít nem elfelejteni dolgokat

A merüléstervezés nem a világ legszórakoztatóbb elfoglaltsága. Merülési naplót írkálni olyan macerás. Kinek van ideje a merülés előtti társellenőrzésre!? ÁLLJ! Ezek bizony mind-mind fontos dolgok. A jó merülőtárs észben tartja ezeket és neked is segít nem elfelejteni!

Merülés közben figyel és kommunikál

Elég bosszantó — és főként nem biztonságos –, amikor valaki csak úgy gondol egyet és elúszkál valamerre anélkül, hogy meggyőződne arról, követed-e. Ugyanolyan rossz, amikor valaki nem reagál ha fel akarod hívni valamire a figyelmét. A jó merülőtárs odafigyel magára, rád, a környezetre és a felszerelésre is. Rendszeresen ellenőrzi a gázkészletét és kommunikálja is azt. Egy idő után a felek kiismerik egymás gázfogyasztását, így ha megfelelően kommunikálnak, észrevehetik akár azt is, ha a másik a szokásosnál esetleg többet fogyaszt. A gázelfogyás nem lehet opció, viszont könnyen megelőzhető.

A rosszból is kihozza a legjobbat

Ha eltévedtek merülés közben, de végül visszataláltok a kiindulási pontra, az egy jó lecke mindkettőtöknek, amin utólag lehet egy jót nevetni. Ha egy új merülőhely egy kicsit sem olyan, mint amilyennek beharangozták és merülés közben grimaszolva összenéztek, máris jobb lesz. A jó társsal a felszín alatt is jókat lehet nevetni, de ne feledkezz bele, mert ha már a könnyeid is folynak, sűrűn kell majd maszkot üríteni!

A jó merülőtárs önmagában is élvezetessé teheti a merülést. Vedd körül magad olyan emberekkel, akik által jobb búvárrá, jobb emberré válhatsz! Előbb-utóbb mindenki rátalál arra, akivel igazán jó érzés együtt búvárkodni. Reméljük, ez az írás segít a megfelelő „párválasztásban”!

Forrás:
Tyler Phelps — Finding The Perfect Dive Buddy,
Seawords, 2018 Feb

Vélemény, hozzászólás?