Egyéb

A legelső NAUI Oktatói tanfolyam Magyarországon

A legelső NAUI Búvárktatói tanfolyam Magyarországon, 1990 május, Ócsa

Álló sor, balról jobbra: Dr. Burján Zoltán tolmács, Papp Zoltán (Hacsek), ismeretlen nevű osztrák búvár, Szulimán István (†), Jim Hicks (Course Director, NAUI #4490), ismeretlen nevű osztrák búvár, Czakó László (NAUI #12596)
Elől: Kathrin (Ausztria), Peter Haberhauer (Ausztria, NAUI #6708)

Akkoriban kicsit más volt a NAUI szervezeti felépítése. Sokkal kevesebb Course Director működött. Közülük is csak kevés volt feljogosítva arra, hogy világszerte tarthasson NAUI oktatói képzéseket. Ezen kevesek egyike Jim Hicks volt.
Így emlékszik vissza az első magyarországi NAUI ITC-re:

Csodálatos tanulók és nagyon jó búvárok, akiknek rengeteg nyelvi nehézséget kellett leküzdeniük. Mindenki sikeresen teljesítette a tanfolyamot és nagyon ügyes volt. Hálás vagyok, hogy a NAUI kultúráját újabb helyen terjeszthettem el. A merüléseket egy bányatóban hajtottuk végre és volt egy bónuszmerülés is, sisakban, a Dunában… (ami nem kék volt, hanem piszkos barna)
A tó körül sok helyen még jég volt, úgyhogy nem sokat játszadoztunk a parton. Be a vízbe, gyakorlás, feladatvégrehajtás, ki a vízből, kis melegedés, a merülés megbeszélése, majd ugyanez előlről, újra és újra és újra…
A medence egy nemzetközi minőségű olimpiai úszómedence volt, 29 fokos vízzel, egy 27 fokos “üvegházban”. Mi a tanulókkal együtt egy munkásszálláson laktunk, ahol nem volt melegvíz és 12-13 fok volt a hőmérséklet. Imádtunk a medencében melegedni! Rögtön reggeli után rohantunk a medencéhez, hogy átmelegedjünk a jéghideg éjszakák után!
Mindent egybevéve hatalmas élmény volt!

Vélemény, hozzászólás?