Egyéb

Nem csak búvároknak – felszíni jelzések

A felszíni jelzések -- jellemzően zászlók a hajókon illetve bóják -- a búvárok és búvárhajók biztonságát hivatottak megóvni. Bizonyára minden búvár számára ismert a legelterjedtebb búvárzászló -- vörös alapon átlós fehér csík. Ezt a jelzést nem csak búvárhajókon, hanem bójákon, sőt egyéb búvárfelszereléseken is láthatjuk. Ezt a szimbólumot minden búvár ismeri. A hajókon ennek a fajta búvárzászlónak a használata kötelező az USA egyes államaiban és Kanadában, valamint számos egyéb országban is, pl. Olaszországban. Ezt a jelzést egy Denzel James Dockery nevű veterán haditengerész találta ki 1956-ban. A jelzés használatával kapcsolatban fontos tudni, hogy ahol a törvény megköveteli azt, ott be kell tartani azt a szabályt is, hogy a búvárok -- a felszín közelében -- kötelesek a jelzés (hajó, bója) bizonyos körzetén belül maradni. Természetesen a közelben lévő hajók számára is betartandó a szabály, miszerint a jelzést a törvényben előírtnál jobban megközelíteni nem szabad. Figyelembe kell ugyanakkor venni, hogy előfordulhat, hogy a búvárok egy erősebb áramlat vagy egyéb ok miatt távolabb is kerülhetnek a "védett zónától", így általánosan érvényes az az elv, miszerint az elhaladó hajóknak csökkentett sebességgel, fokozott figyelemmel kell a búvárhajó közelében közlekedni. Az elhaladó hajó személyzetének azt is figyelembe kell vennie, hogy a búvárhajó -- amíg a búvárok a vízben vannak -- adott esetben nem képes a pozícióját módosítani, kitérni a közeledő más járművek elől.

A másik, rekreációs búvárok körében kevésbé ismert jelzés a nemzetközi alfa kódlobogó (International Code "A" Flag), ami gyakorlatilag ugyanazt jelenti, mint a vörös-fehér zászló: búvárok a vízben, képtelen vagyok a helyváltoztatásra.

Van egy harmadik -- még kevésbbé ismert -- zászló is, amit a búvárhajók használhatnak. Ez a nemzetközi papa kódlobogó (International Code "P" Flag), ami (egyéb jelentései mellett) a vízfelszínen tartózkodó búvárok azonnali visszahívására szolgál.

"Diver Down"

"Code Alpha"

"Code Papa"

A DAN biztonságos búvárkodást előmozdító egyik kampánya is a búvárjelzések használatának és figyelembevételének fontosságát emeli ki.

Hajósok számára fontos:

  • Amennyiben nem veszel részt az adott búvártevékenységben, tarts legalább 100 méter távolságot a búvárzászlóval jelző hajótól vagy a bójától! (Vedd figyelembe, hogy a búvárok esetleg elsodródhatnak a bójától, hajótól!)
  • A búvárhajón ne engedj senkit a jump deckre, amíg a motor nincs leállítva!
  • A motor beindítása előtt bizonyosodj meg róla, hogy nincs egyetlen búvár sem a hajó alatt vagy annak közelében!

Búvárok számára fontos:

  • Minden merülés előtt helyezd ki a megfelelő zászlót vagy bóját olyan módon, hogy az minden irányból jól látható legyen!
  • Lehetőleg minden esetben a bójától/hajótól számított 50 méteres távolságon belül, vagy a zátony/pert közelében (ha van) emelkedj a felszínre!
  • Ha valami miatt távolabb kell a felszínre emelkednend, mindenképp engedj fel egy késleltetett jelzőbóját (delayed surface marker buoy)!
  • Mindig figyelj oda a lebegésre, kerüld el a kontrollálatlan emelkedést!
  • Emelkedés közben, kis mélységben folyamatosan tartsd szemmel a felszínt, hogy elkerülhesd az esetleges ütközést egy arra haladó vizijárművel!

Vélemény, hozzászólás?